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HIGH COURT OF KERALA  

Bench : Justice N. Nagares 

Date of Decision: 5th March 2024 

 

W.P.(C) No. 38402 of 2023 

 

SEBASTIAN JACOB 

 

VS  

The Transport Commissioner 

The Joint Regional Transport Officer, Angamaly 

The Joint Regional Transport Officer, Kozhikode 

The Motor Vehicle Inspector, Kozhikode 

 

Legislation: 

Motor Vehicles Act, 1988 

 

Subject: Challenge to the validity of Circular No.9/2019 dated 

15.10.2019 related to the renewal of driving licenses. 

 

Headnotes: 

 

Motor Vehicles Act, 1988 – Renewal of Driving License – Requirement 

of Competency Test – The Court deliberated on the legality of Ext.P9 

Circular dated 15.10.2009 concerning the renewal of driving licenses 

under the Motor Vehicles Act, 1988. The petitioner challenged the 

requirement of undergoing a competency test for renewing a driving 

license that had expired more than a year ago but less than five years. 

[Para 5-7, 11-13] 

 

Interpretation of Sections 9(3) and 15(4) of the Motor Vehicles Act, 

1988 – Examined – The Court analyzed the provisions of Section 9(3), 

which waives the need for a competency test if the application does 

not exceed five years from the expiry date, and Section 15(4), which 

mandates a test if the renewal application is made over a year after 

the expiry. [Para 14-17] 
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Decision – Upholding of Ext.P9 Circular – The Court upheld the 

validity of Ext.P9 Circular, agreeing with its alignment with the 2019 

amendments to the Motor Vehicles Act. It held that applicants seeking 

to renew their driving license more than one year after expiry must 

undergo a competency test. [Para 18-20] 

 

Writ Petition – Dismissal – In view of the legal requirements under the 

Motor Vehicles Act, as amended, the Court dismissed the writ petition, 

allowing the respondents to proceed with Exts.P6 and P8 show-cause 

notices in accordance with the law. [Para 20] 

 

Referred Cases: 

None . 

 

Representing Advocates: 

For Petitioner: Aswin Gopakumar, Anwin Gopakumar, Aditya 

Venugopalan, Nikitha Susan Paulson, Shallet K. Sam, Saranya Babu, 

Mahesh Chandran. 

For Respondents: Sreejith V.S., Government Pleader. 

 

 

J U D G M E N T 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

The petitioner seeks to declare that Ext.P9 Circular dated 

15.10.2009 issued by the 1st respondent is ultravires the provisions of 

the Motor Vehicles Act, 1988 and consequently quash the same by 

issuance of a writ of certiorari.   

2. On 02.11.2000, the petitioner was granted Ext.P1 

Driving Licence by the Regional Transport Officer, Puttur, Karnataka.  

Thereafter, the petitioner went to UAE for employment.  Ext.P1 Driving 

Licence was valid up to 30.10.2020.  From UAE, the petitioner 

obtained Ext.P2 Driving Licence from the licensing authority of UAE.  

Ext.P2 Driving Licence is valid up to 14.04.2026.  The petitioner could 

not renew Ext.P1 Driving Licence due to Covid-19 pandemic. 
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3. The petitioner arrived in Kerala in the month of June, 

2022 and applied for renewal of Ext.P1 Driving Licence on 

15.07.2022.  The 3rd respondent-Joint RTO renewed the licence 

extending its validity till 14.07.2032, as per Ext.P3. The petitioner 

submitted Ext.P4 application to replace his laminated Driving Licence 

with Smart Card Driving Licence. To the surprise of the petitioner, the 

petitioner was served with Ext.P6 show-cause notice dated 

16.10.2023 which directed the petitioner to appear before the 2nd 

respondentJoint RTO within seven days and to furnish reply.  The 

petitioner states that he was not in a position to appear before the 2nd 

respondent and therefore submitted Ext.P7 request seeking time to 

reply. 

4. The 2nd respondent again issued Ext.P8 show- cause 

notice dated 30.10.20203.  On enquiry, the petitioner learnt that the 

show-cause notice has been issued as the petitioner did not undergo 

a competency road test while renewing his licence, as mandated in 

Ext.P9 Circular No.9/2019 dated 15.10.2019.   

5. The petitioner states that Ext.P9 Circular is clarificatory 

in nature. As per Ext.P9 Circular, any person applying for renewal of 

Driving Licence after one year of  expiry but before five years, will 

have to submit an application for learners licence and the applicant 

will have to undergo driving test and competency road test to get the 

licence renewed. 

6. The petitioner points out that as per Section 9(3) (a)(i) 

of the Motor Vehicles Act, 1988, no such test shall be necessary 

where the applicant produces proof to show that the applicant has 

previously held a Driving Licence and that the period between the date 

of expiry of that licence and that of the application does not exceed 

five years.  The petitioner further pointed out that as per proviso to 

Section 15(4) of the Motor Vehicles Act, if the application is made, 

more than one year after the Driving Licence has ceased to be 

effective, the licensing authority shall refuse the renew the Driving 

Licence unless the applicant undergoes and passes the test 

ofcompetence to drive.   

7. According to the petitioner, a conjoint reading of 

Sections 9(3) and 15(4) would show that the applicants applying for 
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renewal of Driving Licence need not undergo such tests if the 

application has been preferred after one year of expiry but before five 

years.   

8. I have heard the learned counsel for the petitioner and 

the learned Government Pleader representing the respondents.  

9. The petitioner was granted Ext.P1 Driving Licence by 

the RTO, Puttur on 02.11.2000. The licence is valid from 31.10.2000 

to 30.10.2020. The petitioner could not renew Ext.P1 licence before 

the period of its expiry. The petitioner submitted application for 

renewal of Driving Licence on 15.07.2022. The Joint RTO, Koduvally 

granted renewal and issued Ext.P3 renewed Driving Licence with 

issue date 02.11.2000 and valid up to 14.07.2032. 

10. When the petitioner submitted an application to replace 

his laminated Driving Licence with Smart Card Driving Licence, the 

petitioner was issued with Ext.P6 showcause notice alleging that the 

renewal of his Driving Licence was illegal. By Ext.P8 communication, 

the petitioner was required to furnish Fitness Certificate in Form 1-A.  

11. The petitioner contends that renewal of Driving Licence 

is stated to be illegal as the petitioner has not undergone the test of 

competence to drive, for renewal of licence. According to the 

petitioner, a conjoint reading of Section 9(3)(a)(i) and Section 15(4) of 

the Motor Vehicles Act, 1988 would show that applicants applying for 

renewal of licence after one year of expiry but before five years, need 

not attend the test of competence to drive. The direction to the 

contrary contained in Ext.P9 Circular No.9/2019 dated 15.10.2019, is 

illegal. 

12. The 2nd respondent filed a statement in the writ petition. 

According to the 2nd respondent, when the petitioner submitted 

application for replacement of Driving Licence to SRTO, Angamaly, 

the Motor Vehicle Inspector turned suspicious about the genuineness 

of the licence issued by the SRTO, Koduvally to the petitioner and 

hence show-cause notice was issued. The petitioner failed to explain 

how he was issued renewed licence without undergoing test of 

competence to drive. The Driving Licence of the petitioner was 

impounded for taking further action under Section 19 of the Motor 
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Vehicles Act. On the basis of preliminary enquiry by a Motor Vehicles 

Inspector, an enquiry is ordered. 

13. The argument of the petitioner is that since the 

petitioner has applied for renewal of Driving Licence within a period of 

five years from the date of expiry of earlier licence, in view of Section 

9(3)(a)(i) and Section 15(4) of the Motor Vehicles Act, 1988, the 

petitioner need not undergo a test of competence to drive. The 

petitioner therefore challenges Ext.P9 Circular. 

14. Sub-sections (1) to (3) of Section 9 read as follows: 

9. Grant of driving licence —  

(1) Any person who is not for the time being disqualified for holding or 

obtaining a driving licence may apply to any licensing authority in the 

State — 

(i) in which he ordinarily resides or carries on business, or  

(ii) in which the school or establishment referred to in 

section 12 from where he is receiving or has received instruction in 

driving a motor vehicle is situated, for the issue to him of a driving 

licence. (2) Every application under sub-section (1) shall be in such 

form and shall be accompanied by such fee and such documents as 

may be prescribed by the Central Government.  

(3) If the applicant passes such test as may be prescribed by the 

Central Government, he shall be issued the driving licence:  

Provided that no such test shall be necessary where the 

applicant produces proof to show that— 

(a)(i) the applicant has previously held a driving licence to drive 

such class of vehicle and that the period between the data of expiry 

of that licence and the date of the application does not exceed five 

years, or  

(ii) the applicant holds or has previously held a driving 

licence to drive such class of vehicle issued under section 18, or  

(iii) the applicant holds a driving licence to drive such class 

of vehicle issued by a competent authority of any country outside 

India, subject to the condition that the applicant complies with the 

provisions of sub-section (3) of section 8,  

(b) the applicant is not suffering from any disability which is 

likely to cause the driving by him to be a source of danger to the public; 

and the licensing authority may, for that purpose, require the applicant 
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to produce a medical certificate in the same form and in the same 

manner as is referred to in sub-section (3) of section 8:  

Provided further that a driving licence for driving an adapted 

vehicle may be issued to the applicant, if the licensing authority is 

satisfied that he is fit to drive such motor vehicle. Clause (a)(i) to  the 

first proviso to Section 9(3) would indicate that for grant of Driving 

Licence, no prescribed test is necessary, if the applicant produces 

proof to show that the applicant has previously held a Driving Licence 

and that the period  between the date of expiry of that licence and the   

date of the application does not exceed five years. 

 15.However, the Motor Vehicles Act, 1988 hasundergone 

comprehensive amendments as per Act No.32 of 2019 with effect 

from 01.09.2019. Though Section 9(3) did not undergo amendment, 

Section 15 which specifically deals with renewal of Driving Licences, 

was subjected to amendment. After the amendment, Section 15 reads 

as follows: 

15. Renewal of driving licences — 

(1) Any licensing authority may, on application made to it, renew 

a driving licence issued under the provisions of this Act with effect 

from the date of its expiry: 

Provided that in any case where the application for the renewal 

of a licence is made either one year prior to date of its expiry or within 

one year after the date of its expiry, the driving licence shall be 

renewed with effect from the date of its renewal:  

Provided further that where the application is for the renewal of 

a licence to drive a transport vehicle or where in any other case the 

applicant has attained the age of forty years, the same shall be 

accompanied by a medical certificate in the same form and in the 

same manner as is referred to in sub-section (3) of section 8, and the 

provisions of sub-section (4) of section 8 shall, so far as may be, apply 

in relation to every such case as they apply in relation to a learner’s 

licence.  

(2) An application for the renewal of a driving licence shall be 

made in such form and accompanied by such documents as may be 

prescribed by the Central Government.  



 

7 
 

(3) Where an application for the renewal of a driving licence is 

made previous to, or not more than one year after the date of its 

expiry, the fee payable for such renewal shall be such as may be 

prescribed by the Central Government in this behalf.  

(4) Where an application for the renewal of a driving licence is 

made more than one year after the date of its expiry, the fee payable 

for such renewal shall be such amount as may be prescribed by the 

Central Government: 

Provided that the fee referred to in subsection (3) may be 

accepted by the licensing authority in respect of an application for the 

renewal of a driving licence made under this sub-section if it is 

satisfied that the applicant was prevented by good and sufficient 

cause from applying within the time specified in sub-section (3):  

Provided further that if the application is made more than one 

year after the driving licence has ceased to be effective, the licensing 

authority shall refuse to renew the driving licence, unless the applicant 

undergoes and passes to its satisfaction the test of competence to 

drive referred to in subsection (3) of section 9.  

(5) Where the application for renewal has been rejected, the fee 

paid shall be refunded to such extent and in such manner as may be 

prescribed by the Central Government.  

(6) Where the authority renewing the driving licence is not the 

authority which issued the driving licence it shall intimate the fact of 

renewal to the authority which issued the driving licence.  

16. The 2nd proviso to Section 15(4) mandates that if the 

application (for renewal of Driving Licence) is made more than one 

year after the Driving Licence ceased to be effective, the licensing 

authority shall refuse to renew the Driving Licence unless the 

applicant undergoes and passes to its satisfaction the test of 

competence to drive refereed to in Section 9(3). 

17. Indeed there is certain incongruity between Clause (a)(i) 

to the proviso to Section 9(3) and the 2nd proviso to Section 15(4). But, 

as far as renewal of Driving Licences is concerned, we have to hold 

that if application for renewal of Driving Licence is made after one year 

of the period of previous licence, one has to undergo the test of 

competence to drive, for two reasons. 
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18. Firstly, Section 9 deals with grant of Driving Licence 

whereas Section 15 deals with renewal of licence. The petitioner’s 

case is one of renewal of licence. Therefore, the petitioner will have 

to satisfy the requirement under the 2nd  proviso to Section 15(4) which 

mandates passing of driving competency test, if the application is 

made more than one year after the Driving Licence ceased to be 

effective. 

19. Secondly, the intention of lawmakers is clear from the 

amendments brought about in the year 2019, whereby Section 15 

relating to renewal of licence is amended so as to make the test of 

competency to drive is made mandatory for renewal, if the application 

is made after one year of the expiry of the previous licence. In such 

circumstances, I find that Ext.P9 Circular is in tune with the 

amendments to the Motor Vehicles Act brought about in the year 

2019. 

20. Admittedly, the petitioner has made the application for 

renewal of Driving Licence only after one year of the expiry of the 

previous Driving Licence. The petitioner has to therefore undergo test 

of competency to drive, for the purpose of renewal of Driving Licence. 

In the facts of the case, I do not find any reason to quash Ext.P9 

Circular.  

21. As the petitioner has approached this Court at the show-

cause stage, the writ petition is dismissed. The respondents will be at 

liberty to proceed with Exts.P6 and P8  in accordance with law. 
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